B-10
Stereo aktieve voorversterker

we start where other companies have ended


....Dat we onszelf na 16 jaar nog zo kunnen verrassen....

Na de totale redesign van de S-10 en M-10 eindversterkers konden de nieuwe lijnvoorversters niet lang op zich laten wachten. En ze zijn er nu! Toch leuk dat we onszelf na 16 jaar nog zo kunnen verrassen. Wat een geluid! Zoals Chris zelf zei: "apart, ik merk nu dat ik niet meer naar techniek zit te luisteren, alleen maar naar muziek...". Het geheim was zoals bekend memory distortion. De nieuwe B-10 heeft die vervorming ordegroottes minder dan zijn voorganger, de A-3. Ook wat betreft "gewone vervorming" zet de nieuwe B-10 nieuwe referenties neer voor onze concurrentie: 0,0002% THD van 0-20kHz. Ja u leest het goed: De versterker gaat gewoon helemaal naar 0 Hz. Een batterijtje op de ingang komt volumegeregeld naar de uitgang! Het laag is dan ook letterlijk afgronddiep! De A-10 en B-10 zijn nauw verwant aan elkaar. De B-10 heeft geen gain (alleen buffers) en de laagste vervorming, de A-10 heeft +10dB gaan en een iets hogere, maar nog steeds erg lage vervorming.
Een uniek design met extreme prestaties.

De Array B-10 beschikt over de beste volumeregeling die er bestaat: een relaisgestuurde verzwakker met vaste weerstanden. In 160 stappen van 0.5 dB kunt u zeer precies, kanaalgelijk, uw afspeelsterkte kiezen. Deze volumeregelaar heeft geen onderdelen in de open lucht zoals een potmeter. Naast een geweldige duurzaamheid in combinatie met afstandsbediening biedt deze volumeregelaar ook de beste geluidskwaliteit, onder andere door het zeer lage Rfi antenneoppervlak.

Door de nieuwste memory distortion technologie, het lage RFi antenne oppervlak, de discrete metaalfilmweerstanden en de argon-gas gevulde relais met vergulde contacten presteert de Array B-10 simpelweg beter dan andere aktieve voorversterkers. De Array B-10 behoort tot de zeer kleine groep aktieve voorversterkers die imaging en neutraliteit combineren met attack, presence en dynamics.
Wij kunnen ons voorstellen dat u deze beweringen liever niet alleen van de fabrikant zelf hoort. Leest u alstublieft de verhalen van deze gerespecteerde High-end bladen over de ontwerpen van Array:

Music Emotion 5/2012 (NL) ... Ruud Jonker
HVT 8/2006 (NL) ... Bert Oling
Stereo ... Holgar Barske
HVT (NL) ... Ruud Jonker
Image HiFi (Dld) ... Michael Vrzal

Enkele Quotes:

"Het resultaat was ronduit verpletterend.... fenomenale detaillering ...... weergeven van peilloze diepten ...... volledig natuurlijk karakter ..... enorm gemak en natuurlijk 'flow' ..... Het klinkt met een groot gemak, het geluid is levendig en uiterst dynamisch. De ruimtelijke weergave is werkelijk spectaculair. Vele meters breed, diep en hoog. Sublieme focussering en messcherpe plaatsing van stemmen en instrumenten. Je beleeft daardoor een indrukwekkend hologram dat een verbluffend en zeer diep inzicht geeft in de ruimtelijke en dynamische dimensies van de opname. .... schoon en vervormingsvrij ..... kracht en rust ..... zeer accuraat .....rust en beheersing die kenmerkend is voor live muziek."

"De Array klinkt als een echte Array. Volledig neutraal, dynamisch en levendig. Net als bij de eindversterkers focusseert de voorversterker voortreffelijk. Er staat een stabiele stage met breedte, diepte en een voortreffelijke ambience-weergave. De versterker kenmerkt zich ook door een stuk schoonheid. Dat is een ervaring die ontstaat wanneer mogelijke storingen zich op een erg laag niveau bevinden."

"..... sie verwandeln meine Dynaudios in eine Studioabhöre, so dass es eine Freude ist, vertraut geglaubtes Musikmaterial über sie neu zu entdecken"

"The combination plays so light-footedly and to the point that it reminds of another “high speed product”, namely of Spectral amplifiers. In the low frequency region the sound is nowhere dominated by acrobatic feats, yet, in context of proper depth, is defined by a razor-sharp depiction of contours. The expressive and energy-loaded mid-tone range links up seamlessly, and the highs continue with a swift and precisely measured true fidelity in tonal colour."

"Precisie en micro-detaillering gaan bij Array samen met een groot gemak. De weergave kenmerkt zich door een buis- en/of analoogachtige ‘pace & rhythm’."

"So jetzt darf es aber endlich heraus: Ich bin begeistert von diesen Verstärkern. Wieso? Nun, das Entscheidende habe ich eigentlich schon zu Beginn angedeutet - diese Klarheit und absolute Verfärbungsfreiheit, diese "Monitorhaftigkeit". Hinzu kommt ein Temperament, das nie aufgesetzt "handclapping/footclapping"-auf-Biegen-und-Brechen-mitreissend ist, sondern gerade bei der Wiedergabe von akustischen Instrumenten einfach deren natürliche Impulsivität bewart."

"If you stand by non-spectacular spatialness without cinemascopic effects then you’re at the right place here. Moreover, both coarse and subtle, the pre and power amplifier trio’s dynamics come to the crunch with lots of feeling and power, so that both fun and precision constantly are at work."

"In gewisser Weise erinnern mich die Array-Amps an den kleinen KEF-Reference-Lautsprecher. Es ist die gleiche Lockerheit und Antrittsschnelligkeit, gepaart mit einer völligen Abwesentheit von Tempo vorgaukelnden Artefakten im Hochton und einer durch und durch homogenen Spielweise, die für ein höchst entspanntes Hören sorgen."

"Een sublieme prijs/kwaliteitsverhouding en een state-of-the-art- konstruktie en afwerking. Wij Nederlanders laten al dat moois gewoon over de grens verdwijnen. Net als onze kaas, het vlees en de zuivelprodukten. Is dat nou gewoon een kollektief gebrek aan vertrouwen?"

Techniek

Het signaalpad van de ARRAY B-10 bestaat uit een ingangsselector, een buffer, een verzwakker en een uitgangsversterker. Het gehele signaalpad zit tegen de connectoren aan gebouwd in een optimale RFI architectuur. Alle relais worden statisch aangestuurd (er loopt geen enkele clock door het apparaat). De voeding van de controller die de relais aanstuurd is gestabiliseerd en gefilterd.
Het buffer en de uitgangsversterker zijn geheel discreet opgebouwd. Het ontwerp is volledig DC gekoppeld. Er bevinden zich geen condensatoren in het signaalpad. Buffer en uitgangsversterker werken zonder feedback en zijn gebiased in klasse-A.
Een microprocessor circuit zit tegen het front gebouwd en ontvangt de infrarode commando's. De microprocessor bestuurt tevens het display. Alle aansturing is statisch: ook het display gebruikt geen vervuilende clocks. Als de microprocessor geen commando's ontvangt gaat hij over in een "minimum RFI" mode. Dit kan omdat alle aansturing statisch is.
De B-10 is een unieke combinatie van een minimalist signaalpad design met een complexe beheersing van de vervuilende omgeving. De B-10 kent zijn gelijke niet in deze puristische, audiofiele aanpak.

Array B-10: Geavanceerde techniek, audiofiel doorontwikkeld

SPECIFICATIES

INGANGEN
4 maal lijn

INGANGSTYPEN
single ended

INGANGSIMPEDANTIE
300 kOhm

UITGANGEN
1 maal tape, 1 maal lijn

UITGANGSTYPEN
single ended

UITGANGSIMPEDANTIE lijn
50 Ohm

VOLUME REGELING
serie/shunt weerstanden met relais

BEDIENING
afstandsbediening

FUNCTIES
volume up/down
mute
bronselectie
standby
display on/off
programmering bronsterkteverschil
programmering volumegevoeligheid


INDICATOREN
bronselectie
versterking in dB

AFMETINGEN
430 x 300 x 67.5 mm.

GEWICHT
7.9 Kg.

CINCH INGANG
Puresonic gold 24 Karat serie.

CHASSIS
niet-magnetisch roestvrij staal.

VERSTERKING
van +0 tot -80 dB in 0.5 dB stappen

NAUWKEURIGHEID
beter dan 0.2 dB tot -40 dB

GELIJKLOOP L/R
beter dan 0.1 dB tot -40 dB

frequentiebereik
0 Hz - 300 kHz

THD+N
0,0002% bij 300 mV uitgangsspanning

Intermodulatie vervorming
0,0001% bij 300 mV uitgangsspanning

Signaal/Ruisverhouding
106 dB A-gewogen bij 300 mV uitgangsspanning

Netspanning
230 Volt, +10%, -15%

Opgenomen vermogen
typical 10 Watt, standby 4 Watt